• Charmaine Brown

Rengøringsmidler

Jeg har i mange år været besat af rengøringsmidler. Hvilke der bruges til forskellige ting, hvordan de påvirker miljøet og hvordan jeg slipper for alt det emballage...


Hvad jeg tidligere har brugt

Jeg var i mine spæde rengøringsdage, meget glad for klorin og afkalker. Hver for sig men også blandet 😱


Det er rigtig skidt at blande de to da det laver nogle meget giftige gasser. Men jeg var da lige glad for det fjernede alle platter på væggene. Jeg puttede det bare i en sprayflaske med lidt varmt vand, og så bare afsted.


Det skal du så ikke gøre.


Ellers har jeg brugt alle afskygninger af Ajax og Cillitbang. Det gør jeg så ikke mere med få undtagelser.


På et tidspunt blev jeg helt paranoid med miljøet og så begyndte jeg at lave mine egne rengøringsmidler af mildere mere sikre ting som opvaskemiddel, natron, eddike og æteriske olier.


Hvad jeg bruger nu

Jeg laver stadig nogle gange mine egne rengøringsmidler men jeg spottede et produkt på nettet og så skulle jeg bare prøve: Jeg er blevet ENORMT glad for Nuuii, der laver små tabelletter som du putter i en sprayflaske med vand.


Jeg har købt nogle flasker i glas, med gode sprayhoveder, og disse tre varianter: Køkken, Baderum og Universal. Det er bitte små tabeletter og jeg bruger to, til en halv liter varmt vand. De dufter ikke af noget så jeg tilføjer også 3-5 dråber æteriske olier i flasken.


Ud over mine tre Nuuii produkter bruger jeg helt almindelig hvid eddike til at afkalke med, både i bruseren og elkedlen. Jeg har hørt mange sige at de ikke kan bruge eddike da det ikke er stærkt nok: Nu bor jeg i en af Danmarks mest tilkalkede kommuner, og hvis jeg kan få bugt på kalken med eddike så kan du også...


Så bruger jeg desværre stadig Ajax til at pudse vinduer med. Jeg har ikke kunne lave noget eller finde noget der er lige så godt om glaspuds fra Ajax. Og så Ajax gulvvask da min rengøringshjælp siger at det skal være denne...


Til min ovn og bageplader bruger jeg PinkStuff som både virker helt perfekt og fjerner alt skidt, og så er det skånsomt for miljøet.


Til toiletrens bruger jeg min egen: 2 dl opvaskemiddel, 2 dl hvid eddike og 1 dl varmt vand samt pebermynteolie i en gammel flaske med en tud. Det virker fint.


Miljø

Jeg synes det er vigtigt at passe på miljøet, og hinanden... Med hjemmelavede rengøringsmidler eller Nuuii er der ingen engangsplastik og det har et lille fodaftryk på planeten. Dette er ikke reklame, bare mine egne erfaringer og anbefalinger.


Man kan jo så selv vælge at lade være med at komme olier i, jeg kan bare godt lige at det dufter når jeg har gjort rent.


Rengøringsartikler

Jeg bruger ikke så mange dimser i min rengøring mere, Jeg var stor tilhænger for i tiden, af Swiffer men jeg synes det er for dyrt og det er spild af plastik.


Jeg har en svinedyr Dyson støvsuger, som jeg ikke engang får så meget glæde af mere, da jeg har dårlige ben og sjældent støvsuger selv.


Jeg har farvekodet mikrofiberklude, hvor hver farve er forskellige områder af min lejlighed, jeg ved ikke lige hvorfor, men det har altid virket som en god idé. Jeg køber ALDRIG engangs karklude.


Og så har jeg en standard Vileda moppe og spand. (Det skal det være j.f. min rengøringhjælp) Den er meget nem at bruge men det er sjældent jeg gør det selv, igen pga. mine dårlige ben.


Jeg køber miljøvenlige skuresvampe uden plastik, til min ovn og komfur... ved ikke hvad de hedder, men jeg tror de er købt i Normal.


Jeg har altid haft bøvl med at rengøre mine persienner... Har du et fif? Kan det virkelig passe at det skal være så bøvlet?